Teamryttare

Vi har fått chansen att stötta tre ambitiösa, talangfulla tjejer på resan mot deras mål. På vår Facebook och Instagram kommer ni kunna följa dem under säsongen och få en inblick i deras hästliv.

Ebba Odén

Född: 2004

Bor: Kvicksund

Gren: Dressyr

Kör: Xtreme Cargo Volume Stuteri

Instagram: ebbaoden1

För Ebba har hästar varit en stor del av livet så länge hon kan minnas. Dom har haft hästar hemma på gården och hon fick sin första egna ponny vid  7 års ålder. Med talang och mycket hårt jobb har resultaten också blivit därefter. Ebba har mängder av placeringar och vinster upp till dom högsta klasserna i ponnydressyr. Ponnyåren avslutades med en plats i landslaget och flera internationella topplaceringar. Med en vinst i norska Kristiansand som kronan på verket

 

Nu har Ebba fått sin första storhäst (Daenerys e. Danone -Don Cardinale) och vi ser verkligen fram emot att få vara med på den fortsatta resan. 

Carolin Rutberg

Född: 1978

Bor: Nynäshamn

Gren: Paradressyr

Kör: Forzab Futuro 220SEH

Instagram: crut78

Carolin har ända sedan barnsben varit intresserad av hästar och ridning och allt som kretsar kring detta. Efter gymnasiet  såldes den egna ponnyn och det blev ingen ny egen häst då. Istället hjälpte hon till på alla möjliga håll som medryttare. Carolin hade under denna tid inte känt sig riktig frisk, många prover togs och läkarna spekulerade i både virus i ryggraden, hjärntumör mm. Efter 5 år varade ovissheten kring Carolins sjukdom. När hästen, som hon var medryttare på blev sjuk en längre tid sluta Carolin helt med ridning. Carolin var då 25år och hon blev mycket sämre. Symtomen varierade men omgivningen förstod att det var något allvarligt. Vid ett av många sjukhusbesök kunde konstateras att det var den neurologiska sjukdomen Multipel Skleros (MS), som Carolin drabbats av. Den intensiva ridningen hade omöjliggjort diagnosen, men när sjukdomen fick blomma ut kunde den konstateras. Carolin behandlades med mycket påfrestande bromsmediciner. På inrådan av läkaren, inköptes en ny egen häst, för att Carolin även genom ridning kan hålla sjukdomen i schack.

 

Carolin blev rådd att klassificera sig till ryttare med funktionsvariation. Helt plötsligt var hon med landslaget för pararyttare. Resultaten lät inte vänta på sig, utan Carolin har hunnit med bla NM-guld och fina placeringar på både VM och Paralympics.

 

Jonna Andersson

Född: 2004

Bor: Vingåker

Gren: Islands

Kör: Forzab Futuro 220SEH

Instagram: jonna_andersso.n

För Jonna har hästar alltid varit en del av livet. Mamma rider också och Jonna fick sin första ponny när hon var 3år gammal. Trots sin ringa ålder är Jonna ett namn att räkna med i islandsvärlden.

2018 tog hon tog hon SM guld i V1j (fyrgång) med Viska frá Kjartansstödum. 2019 lyckas hon ändå toppa det med inte mindre än två SM guld och ett brons på Herakles från Stormsund, brons på GKSM med Viska frá Kjartansstödum, samt en utmanarplats i landslaget! 

Den här ödmjuka tjejen jobbar hårt och henne kommer vi se mycket av på prisutdelningarna även i framtiden.