Teamryttare

Vi har fått chansen att stötta tre ambitiösa, talangfulla tjejer på resan mot deras mål. På vår Facebook och Instagram kommer ni kunna följa dem under säsongen och få en inblick i deras hästliv.

Ebba Odén

"Jag heter Ebba Odén och är 14 år. I nästan hela mitt liv har hästar varit en stor del av min vardag då vi har våra hästar hemma på gården där jag bor.
Jag fick min första egna ponny när jag var 7 år och förra året startade jag SM i ponnydressyr.


Inför 2019 har jag en ny ponny, Extrem, som jag har som mål att rida mästerskap och internationellt på. Jag har ytterligare en yngre ponny som jag har som mål att börja tävla under 2019 och ta upp i klasserna."

Carolin Rutberg

Carolin har ända sedan barnsben varit intresserad av hästar och ridning och allt som kretsar kring detta. Efter gymnasiet  såldes den egna ponnyn och det blev ingen ny egen häst då. Istället hjälpte hon till på alla möjliga håll som medryttare. Carolin hade under denna tid inte känt sig riktig frisk, många prover togs och läkarna spekulerade i både virus i ryggraden, hjärntumör mm. Efter 5 år varade ovissheten kring Carolins sjukdom. När hästen, som hon var medryttare på blev sjuk en längre tid sluta Carolin helt med ridning. Carolin var då 25år och hon blev mycket sämre. Symtomen varierade men omgivningen förstod att det var något allvarligt. Vid ett av många sjukhusbesök kunde konstateras att det var den neurologiska sjukdomen Multipel Skleros (MS), som Carolin drabbats av. Den intensiva ridningen hade omöjliggjort diagnosen, men när sjukdomen fick blomma ut kunde den konstateras. Carolin behandlades med mycket påfrestande bromsmediciner. På inrådan av läkaren, inköptes en ny egen häst, för att Carolin även genom i ridning kan hålla sjukdomen i schack.

 

Carolin blev rådd att klassificera sig till ryttare med funktionsvariation. Helt plötsligt var hon med landslaget för pararyttare. Resultaten lät inte vänta på sig utan Carolin har hunnit med bla NM-guld och fina placeringar på både VM och Paralympics.

 

Nu är siktet inställt på Paralympics 2020 i Tokyo med hästen Miragé.

Jonna Andersson

Mitt namn är Jonna Andersson och är 15 år. Jag bor med min familj på en gård utanför Vingåker och jag fick min första ponny när jag var 3 år gammal. Jag tävlar just nu på mina två islandshästar Viska frá Kjartansstödum och Herakles från Stormsund och vi har kvalat till SM nu i juli. Jag har även en lite yngre häst på gång hemma, Aron från Åckelsta som jag kommer att debutera och tävla lite på under säsongen. Förra året tog jag och mitt sto Viska SM guld i grenen V1j (fyrgång). Herakles och jag är ganska nya för varandra och detta är våran första säsong tillsammans vilket är jättekul!

© 2020 by Xtreme Cargo AB.