Råd till dig som ska köpa B-kortsbil

Lånade bilder
Lånade bilder

Lånade bilder
Lånade bilder

Lånade bilder
Lånade bilder

1/2

Det är ett enormt intresse för B-kortslastbilar vilket vi tycker är väldigt roligt! Det är fantastiska bilar att åka med, hästarna står bra och det börjar komma många olika märken av bilar på marknaden. Vi har flera enormt duktiga och seriösa kollegor i branschen men även en del som inte är fullt lika seriösa. För dig som kund är det inte lätt att veta vad du ska välja.

 

Märke, modell, utseende- smaken är som baken och just där finns det inga rätt eller fel, utan beror på just dina behov. En faktor som däremot kan bli väldigt fel är lastvikten. Vi upplever att fler och fler frågar om hur mycket man får lasta i bilarna, det börjar bli allmänt känt att det är svårt att få lasta två stora hästar i en B-kortsbil. Vad dom flesta däremot inte vet är att det som står i registreringsbeviset inte alltid stämmer överens med om du tar bilen och åker och väger den. Detta beror bland annat på att bilarna registreras med ett så kallat CoC-dokument där det anges vad bilarna får lasta, vilket i många fall tyvärr inte stämmer överens med vad dom faktiskt får lasta med all utrustning som bilen har när du köper den. Det betyder alltså att importören/tillverkaren endast skickar in ett dokument till transportstyrelsen som där skrivs av. Bilarna vägs och kontrolleras aldrig individuellt. Uppgifterna i CoC-dokumentet är oftast allmänna för en lätt lastbil av den modellen men inte specifika för just den bilen. Hade det handlat om några kilo hit eller dit så vore det ingen fara men i flera fall har man blivit stoppad och inte fått åka vidare.

 

Vi har kommit i kontakt med många fall där bilägare stått med bilar som får lasta nästan hälften av vad som står i registreringsbeviset. Det har handlat om både nya bilar av dyra märken och äldre och kanske mer okända märken. Tyvärr kan man i detta fallet inte förlita sig på att det är en stor försäljare eller vad som står i annonserna. Vad gäller våra egna bilar så har vi valt att allt som byggs hos oss vägs och registreringsbesiktas individuellt av en auktoriserad, oberoende besiktningsman. Det gör processen lite omständligare när vi ska exportera en bil men du som kund vet vad du får. De märken som vi importerar kommer så klart till oss med CoC-dokument men vi åker ändå och väger varje modell för att kunna ge ett ärligt svar när du vill veta vad du får lasta.

 

Vårt råd till alla som ska köpa B-kortslastbil är att be om att få skriva in en garanterad lastvikt i kontraktet eller åka och väga bilen själv innan ni köper. Det finns massvis med fina, bra bilar men  på många är den faktiska lastvikten så dålig att ägarna blir av med körkortet i en kontroll. En tanke att ha med sig är också vad som händer om du behöver göra en undanmanöver i trafiken och har lastat bilen med nästan dubbelt så mycket som den är konstruerad för. Inte nog med risken för skador på både passagerare och häst vid en olycka, så kan det även ses som vårdslöshet i trafik om man orsakar en olycka med överlast. Det är både straffbart och kan ställa till det med försäkringsbolaget. Så oavsett vem du väljer att köpa din B-kortsbil av, kolla upp vad du egentligen får lasta så slipper du en dyr läxa.

Ni är varmt välkomna att ringa oss om ni har frågor om vad som gäller kring lastvikter, oavsett om du är en blivande lastbilsägare eller om du redan har en bil. Man kan aldrig fråga för mycket!